Mask u Tesli ostaje bez plate narednih 10 godina

Lider

Milijarder iz Silicijumske doline Ilon Mask ostaće narednih 10 godina na čelu kompanije Tesla bez plate i bonusa

Elon Mask, pristao je na novi princip plata, koja se bazira na cilju da ova kompanija postane jedna od najvrednijih kompanija na svijetu. Njegova plata će biti povezana sa rastom vrijednosti Tesle na berzi, počevši od 100 milijardi dolara sa ciljem povećanja na 650 milijardi dolara.

Da bi dobio maksimalnu naknadu, kompanija Tesla, koja sada vrijedi 60 milijardi dolara,  trebalo bi da dostigne šest puta veću vrijednost od Folksvagena.

Pored povećanja tržišne vrijednosti kompanije Tesla, Maskova plata će biti vezana za ostvarenje 12 ciljeva prihoda i dobiti, a ovaj plan će postati punovažan kada ga potpišu akcionari, na sastanku koji će biti održan u martu. Prijedlog je sličan strukturi njegovog posljednjeg paketa plata, koji je uveden 2012. godine. Prema tom planu, Masku je dodijeljena mogućnost posjedovanja akcija kompanije, ali samo ukoliko kompanija nastavi da radi dobro i dostigne određene rezultate.

Ako Tesla ostvari više ciljeva, Mask bi mogao da ima i 55 milijardi dolara u akcijama

Mask je više puta naglasio kako motiv za ovaj postupak nije prvenstveno novac. Pa ipak, ovaj novi plan je prilično veliki izazov za Maska. Naime, kompanija i dalje gubi novac. U jednom trenutku prošle godine je gubila čak 500.000 dolara na sat. Čini se da budućnost kompanije zavisi od modela 3 sedan, ali u kompaniji se, takođe, trude da povećaju proizvodnju najdostupnijeg električnog automobila u svom asortimanu.

Kompanija je izbacila tek 260 vozila u trećem kvartalu prošle godine, a plan je bio da sa trake ove fabrike izađe čak 1.500 vozila. Zbog toga novi plan ne obuhvata targete u proizvodnji vozila, za razliku od prethodnog plana.

Ukoliko Mask ostvari dobre rezultate u nekoliko ključnih oblasti, zaradiće milijarde dolara u vrijednosti akcija koje posjeduje.

Tržišna vrijednost Tesle je sada ispod 60 milijardi dolara, a cilj je da za 10 godina vrijedi 650 milijardi dolara

S druge strane, ako bi uspio da ostvari sve targete, a pod pretpostavkom da kompanija u narednih 10 godina neće izdati više akcija (što je malo vjerovatno), Mask bi mogao da zaradi na akcijama nevjerovatnih 55 milijardi dolara, nakon čega bi mogao da postane najbogatiji čovjek na svijetu.

Odbor kompanije Tesla zahtjeva od Maska da se obaveže kroz ovaj desetogodišnji plan. Dakle, on bi zauzimao poziciju izvršnog direktora kompanije do 2028. godine.

Ovo je značajno, jer omogućava bilo kojem novom licu da preuzme menadžersku kontrolu nad kompanijom, dok istovremeno dozvoljava Masku da zadrži kreativnu i stratešku poziciju.