Mercedes najavljuje EQA, električnu verziju modela GLA

Automobil

Na Twitter nalogu Mercedes-Benza osvanula je prva zvanična fotografija njihovog budućeg električnog modela malenog gradskog crossovera nastalog kao nadogradnja A-klase.

U skladu s imenovanjem ostatka game, električni Mercedesi nosit će prefiks EQ, pa je stoga ovaj model nazvan EQA.Na slici je vidljiv tek profil ovog automobila, dok su linije karoserije, svjetla i ostali detalji prekriveni kamuflažom. Ipak, vidljivo je otprilike kako bi EQA u svojoj produkcijskoj verziji trebalo da izgleda.

Iz Mercedes-Benza predstavili su ovaj model kao električnog “brata” svojeg aktualnog modela GLA, od kojeg je posudio izgled i karakter off-road vozila.

Osim mogućnosti vožnje izvan ceste EQA bi trebalo da ima i svu najnoviju tehnologiju pomoći vozaču, uz bonus vožnje bez emisija štetnih gasova. Spominju se i visoka efikasnost kao i pristupačno upravljanje punjenjem, što god to značilo. Jedina zaista fiksna informacija u ovoj objavi je da će EQA biti predstavljen tokom 2020. godine, no kada bi mogao biti spreman za prodaju – za sada nije poznato.