Tesla Motors: Rekordna isporuka automobila u prvom kvartalu

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario 70-postotni skok prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prodavši rekordnih nešto više od 25 hiljada automobila

To predstavlja oporavak kompaniju Tesla koja je osnovana 2003. godine, nakon problema u proizvodnji krajem prošle godine koji su rezultirali padom isporuka od 9 odsto u četvrtom tromjesečju. Pod kontrolom je preduzetnika Elona Muska, koji u vlasništvu ima i firmu za proizvodnju svemirskih raketa SpaceX.

Prošle nedjelje kineski Tencent Holdings kupio je 5-postotni udio u Tesli za gotovo 1,8 milijardi dolara. To je podsticaj za firmu koja je značajno ulagala u podizanje proizvodnje te se ove godine suočava s visokim troškovima s obzirom na lansiranje novog Modela 3. Kako ga opisuju iz Tesle, to je vozilo srednje veličine te ‘najpovoljniji i najpristupačniji” automobil dosad. Iz kompanije se nadaju kako će imati veliki tržišni odjek.

Model 3 će ove godine biti dostupan na američkom tržištu po cijeni od 35 hiljada dolara što je znatno povoljnije od trenutnih Teslinih brendova – Modela X i Modela S, čije cijene prelaze 70 hiljada dolara. U prvom tromjesečju ove godine, Model S je isporučen u 13.450 primjeraka, a Model X u 11.550.