Tramp na predsjedničkoj kampanji „zaradio“ 14 miliona dolara

Američki predsjednik Donald Tramp je predsjedničku kampanju bazirao na premisi uspješnog biznismena koji može samostalno platiti troškove preizbornog ciklusa

Tramp je iz svoga džepa finansirao kampanju u iznosu od oko 66 miliona dolara, dok mu je od donacija došlo zavidnih 264 miliona dolara.

Ipak, novinari Blumberga su došli na zaključak kako je Tramp tokom predsjedničke kampanje zaradio više od 14 miliona dolara koristeći pogodnosti vlastitog biznisa i šarolikog vlasništva njegovih kompanija.

Savezni zakon nalaže da kandidati koji samostalno finansiraju svoju predsjedničku kampanju moraju dio novca putem posebnih poreza preusmjeriti ka državnom budžetu.

To je otežalo finansiranje, pogotovo poredeći sa mašinom novca koju je imala Hilari Klinton. Njegove kompanije nisu bile tu samo kao pomagalo u olakšavanju kampanje nego su bile stalni simbol koji ga nije napuštao ni u jednom trenutku jednogodišnje kampanje.

Povrat od 14 miliona dolara može se vidjeti prvenstveno u djelovanju Trampovih najvrednijih i najkorisnijih dijelova bogatstva.

Zahvaljujući svom privatnom avionu Boeingu 757, Tramp je uštedio malo bogatstvo od oko devet miliona dolara, a njime je postao najmobilniji od svih kandidata koji nije imao potrebu zakupljivati prevoz od trećih firmi.

Više od dva miliona dolara Tramp je povratio koristeći svoje objekte i hale kao mjesta za poslove kampanje i mjesta održavanja velikih skupova. Sjedište njegove cjelokupne kampanje bilo je smješteno u Tramp Toveru u Njujorku.

Agenti američke Tajne službe morali su ga pratiti za vrijeme predsjedničke kampanje. Savezni zakon nalaže da ukoliko agenti koriste kandidatove vlastite prostorije ili prevoz, država vrši nadoknadu. U Trampovom slučaju nadoknada je iznosila 1,6 miliona dolara.

Pored navedenog, zaradu su donijeli priređivanje svečanih večera, korištenje vlastitih hotela kao smještajnih kapaciteta za članove tima i potrošnja Trampove vode, proizvoda kompanije Trump Ice.