Auto industrija se okrenula proizvodnji medicinske opreme

Industrija

Veliki broj kompanija u Evropi i svijetu, kako prenosi, autonet.hr, stavio se na raspolaganje nadležnima za proizvodnju medicinske opreme, prije svega prijeko potrebnih respiratora za olakšavanje disanja pacijenata sa težim simptomima koronavirusa.

U Velikoj Britaniji su osnovana tri stručna tima koje vode proizvođač avio tehnike Megit i autokompanije Meklaren i Nisan.

Njihov cilj u izuzetno kratkom roku je da pokrenu proizvodnju medicinskih ventilatora.

Prototipe su najavili u narednih sedam dana, dok bi serijska proizvodnja trebala da krene za najviše četiri sedmice.

Stručnjaci Meklarena rade na novom dizajnu jednostavnog ventilatora dok Nisan u povećanju proizvodnje pomaže postojeće proizvođače.

U Italiji proizvođač medicinskih ventilatora Siare Engineering već radi u saradnji sa Ferarijem i Fiat Krajslerom kako bi ove uređaje počeli da proizvode što brže i u što većem broju.

Volksvagen grupa takođe se stavila na raspolaganje. Oni, prenosi autonet.hr, istražuju mogućnost da, u saradnji sa još nekoliko kompanija, iskoriste tehnologiju 3D štampača za izradu respiratora na svojih 125 industrijskih 3D štampača.

U SAD na razvoju medicinske opreme su angažovani stručnjaci Forda, General Motorsa i Tesle. GM-ovi dobavljači već pripremaju isporuke djelova za oko 200.000 ventilatora.