VW traži kompanije u BiH za proizvodnju dijelova za aute: Tri firme već potpisale ugovor

Najveći evropski proizvođač automobila njemački Volkswagen trenutno je u potrazi za firmama u Bosni i Hercegovini koje će proizvoditi dijelove za njegove automobile i biti dio lanca dobavljača za poznatu grupaciju

Tri firme su već ušle u pregovore sa VW-om, potvrđeno je za Klix.ba iz Grupacije automobilske industrije Privredne komore FBiH.

Stručni tim ljudi Volkswagen grupacije i Vlade FBiH posljednjih nekoliko sedmica intenzivno obilazi firme širom FBiH, tražeći potencijalne partnere koji bi ubuduće mogli proizvoditi dijelove za njemačkog automobilskog giganta.

Ideja je rođena početkom 2016. godine kada je premijer FBiH Fadil Novalić obavio razgovor s predstavnicima Vlade Njemačke i dogovorio da će Vlada Njemačke, kroz lance dobavljača Volkswagena, pokušati osigurati određene poslove firmama iz Bosne i Hercegovine, a koje su već na nivou da mogu raditi u automobilskoj industriji. Na osnovu tog dogovora,Vlada Njemačke i Volkswagen Group ovlastili su bivšeg direktora Volkswagena dr. Reinharda Junga da zastupa interese njemačke grupacije u razgovorima s predstavnicima Vlade FBiH i bh. firmama.

Od tog trenutka krenulo se u aktivnost istraživanja bh. tržišta i obilaska firmi, kako bi se sve strane koje su uključene u proces uvjerile u stanje pojedinih fabrika.

– Do sada smo obišli nekih 30-ak firmi i tu se sagledavaju kapaciteti, kadrovi, mašine, čime se raspolaže, šta firme mogu uraditi, dakle, zatečeni standardi. U skladu s tim, firmama se dostavljaju određene tabele kako bi se sve to, crno na bijelom, evidentiralo – rekao je Almin Mališević iz Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBiH, u čijem okviru djeluje Grupacija automobilske industrije.

Predstavnici Vlade FBiH i njemački partneri nakon toga analiziraju zatečeno stanje i prikupljene podatke šalju Volkswagen grupaciji, gdje se u ocjenjuje da li firme zadovoljavaju tražene kriterije i šta bi eventualno mogle raditi za njemačkog giganta.

Kompanije koje su prve ušle u razgovore sa VW-om su Bekto Precisa d.o.o. Goražde, Saraj Komerc d.o.o. Gornji Vakuf i Strojal d.o.o. Sarajevo su potpisale ugovore sa Volkswagenom i trenutno rade na njihovoj realizaciji. Pobjeda d.d. Tešanj je u fazi izrade ponuda i očekuje dobijanje posla, Plamingo d.o.o. Gračanica je u fazi uvođenja potrebnog standarda ISO TS i nakon toga će ući u dobavljački lanac VW i raditi na dobijanju posla, dok je TMD Group d.o.o. Gradačac u fazi razgovora sa Volkswagenom o proizvodima koje TMD može raditi, poslije čega će se raditi na modalitetima dobijanja poslova.

Posljednja u nizu posjeta, prije nekoliko dana, upriličena je Unsko-sanskom kantonu. Prema riječima Nihada Šušnjara, generalnog sekretara Privredne komore USK, delegacija je obišla preduzeća Remus d.o.o. Sanski Most, ZAH d.o.o. Bosanska Krupa, Novi most d.o.o. Bosanska Krupa i PVC Stolarija Horozović d.o.o. Sanski Most.