Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke

Industrija

Volkswagen grupa bi mogla prebaciti proizvodnju iz Njemačke i istočne Evrope ako se nestašica prirodnog gasa nastavi, što je još jedan pokazatelj da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla poremetiti cijelu evropsku industriju.

Ako se nestašice gasa nastave i nakon ove zime, Volkswagen kao jednu od opcija ima preseljenje proizvodnje, objavila je njemačka kompanija u četvrtak.

Najveći njemački proizvođač automobila ima fabrike u Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, koje su među evropskim zemljama koje najviše zavise od ruskog gasa.

“Kao srednjoročne alternative, skoncentrisani smo na veću lokalizaciju, premještanje proizvodnih kapaciteta ili tehničke alternative, slično onome što je već uobičajena praksa u kontekstu izazova nestašice poluprovodnika i drugih nedavnih poremećaja u lancu snabdijevanja”, rekao je Geng Wu iz Volkswagen Consultinga. .

Jugozapadna Evropa ili obalna područja sjeverne Evrope imaju bolji pristup pomorskom transportu tekućeg naftnog gasa, pa bi se proizvodnja mogla prenijeti u neku od zemalja u tim regijama, tvrdi portparol Volkswagena. Trenutno njemačka kompanija upravlja fabrikama automobila u Portugalu, Španiji i Belgiji, koje su zemlje koje takođe imaju velika skladišta gasa.

Volkswagen tvrdi da će u sljedećih 5 do 6 mjeseci uspjeti da održi proizvodnju u Njemačkoj na stabilnom nivou, ako ova zemlja nastavi obnavljati svoje rezerve gasa, ali i da rastuće cijene energije i nestabilnost u nabavnim lancima predstavljaju rizik za globalnu proizvodnju.