Na sugestije radnika gigant uštedi milione

Industrija

Njemački Audi uštedeo je tokom 2017. godine čak 110 miliona evra zahvaljujući sugestijama i savjetima svojih radnika u pogonima u Inglštadtu i Nekarslumu

Već 50 godina u Audiju postoji šema po kojoj radnici mogu dati svoje sugestije čelnicima kompanije, a od 1994. godine postoji i konkretan sistem. Čak i najmanje ideje i njihova primjena mogu sačuvati milione evra, neke se direktno tiču posla, a druge su u vezi sa infrastrukturom.

Tako su u sektoru za razvoj motora dvojica radnika zaduženih za održavanje primetili da ventilacijski sistem u zgradi radi i noću i danju. Oni su predložili da ventilacija radi u normalnom režimu od 6 ujutro do 22 časa, a da se uspori kada radnici nisu prisutni. Na taj način je Audi smanjio troškove za oko 100.000 evra godišnje.

S druge strane, dvojica pripravnika su predložila da se obilježe bojom određeni alati kako bi se izbjeglo gubljenje vremena zbog pogrešne upotrebe istog, dok su drugi radnici otkrili drugačiji metod mjerenja veličine vrata čime su skratili postupak sa 34 na 18 minuta, što je uštedjelo kompaniji 200 radnih sati godišnje.

Audi je uštedio 33 miliona evra u pogonima u mađarskom Đeru i Briselu tako što je sproveo više od 10.000 sugestija svojih radnika tokom 2017.

Naravno, kompanija ne krade ove ideje, već nagrađuje radnike koji ih predlažu finansijski, u zavisnosti od visine uštede koju im donesu te ideje.