Ova stolica proizvodi se u Doboju, a na Manhattanu košta 1.200 eura

Industrija

Stolica “Marina” je dobitnica prve sajamske nagrade za dizajn “Zlatni ključ” na sajmu namještaja u Beogradu. Proizvodi se u Doboju. U Beogradu košta 600 eura, na Menhetnu 1.200. Napravljena je od orahovine i goveđe kože.

– Bili smo svjesni šta naši ljudi rade već godinama i kakav kvalitet imamo i u samom dizajnu i u samom kvalitetu drveta, preradi, izradi, ali posljednjih godina svi su se kitili našom slavom, Italijani, Danci. I onda je bilo, zašto mi ne uzmemo moć i vratimo u naše ruke, hajde da mi to odradimo sami – navodi Slobodan Todorović iz “MOKU namještaja”, koji i pravi stolice “Marina”.

Kažu da, kada bi imali i četiri puta veću proizvodnju, sve bi prodali.

Inače, “MOKU Artisan Furniture” je američka kompanija i u posljednje četiri godine radi isključivo na ovom tržištu. Ove godine su odlučili da uđu na evropsko tržište, na koje su krenuli iz Sarajeva.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

– Od dosta proizvođača se razlikujemo po tome što ne koristimo nikakve hemikalije, niti lakove. Sve je završeno prirodnim uljima. Zašto mijenjati nešto što je priroda savršeno stvorila, a naše je bilo da to samo uklopimo u jednu lijepu kompoziciju u obliku namještaja – dodaje Udovičić.

Iako američki brend, vlasnici “MOKU Artisan namještaja” ističu da su dizajneri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a drvo je isključivo iz BiH, piše Nezavisne.