UEFA ublažava finansijski fer plej

Sport

Shodno tome, evropska krovna fudbalska organizacija, prema navodima spomenutog medija, produžila je rok klubovima kako bi dokazali da nemaju obaveze poput neplaćenog poreza, uplate rata za transfere ili plata s 31. marta na 30. aprila. Navodno da je odluka donijeta kao rezultat razgovora s Evropskim savezom klubova, a oni se mogu pozvati na pravilo ‘više sile’ koje se tiče njihova poslovanja što bi moglo dobro doći manjim klubovima s financijskim poteškoćama.

“UEFA je primijenila praktičan i razuman pristup”, izjavio je za The Athletic Kieran Maguire, financijski stručnjak s liverpulskog univerziteta. “Davanjem klubovima više vremena što se tiče pružanja dokaza o financijskim aktivnostima otvara se više prostora za bavljenje svakodnevnim klupskim problemima nauštrb administrativnih pitanja.”

Neki su stručnjaci za fudbalske finansije pozdravili ovakvu odluku UEFA, dok su je neki upozorili kako ne smiju dopustiti vlasnicima najbogatijih klubova iskorištavanje privremenih privilegija. Pravnik John Mehrzad tako ističe da klubovi, teoretski, mogu kasniti s isplaćivanjem zaposlenika, pošto, do kraja navedenog razdoblja, neće snositi UEFA-ine sankcije.