Turski slatki div dobio finansijsku injekciju

Finansije

Preduzeće je podiglo paket finansiranja u iznosu od 455 miliona američkih dolara s rokom dospijeća od tri godine. Sastoji se od kredita od 374 miliona američkih dolara i paralelnog zajma od 75 miliona eura koji je dao EBRD, najveći zajmodavac među osam međunarodnih finansijera u transakciji.

Arvid Tuerkner, direktor EBRD-a za Tursku, rekao je:

– Uprkos izazovima koje je izazvao koronavirus, EBRD ostaje otvoren za poslovanje. Radeći na daljinu, stojimo uz svoje klijente i posvećeni smo pružanju podrške u najtežim vremenima. Drago nam je da je učešće EBRD u udruživanju uložilo dodatnu utjehu investitorima, omogućujući Ülkeru da prikupi sredstva za nastavak nesmetanog poslovanja i potragu za novim mogućnostima rasta u zemlji i inostranstvu”.

Jedan od najpoznatijih turskih slastičara, Ülker proizvodi keks, kolače, vafle i druge slatikiše. Prodaje proizvode širom Turske i izvozi u Evropu, Sjevernu Ameriku, Afriku, Aziju i Bliski Istok.

Nova sredstva pomoći će refinansiranju prethodnih sindiciranih zajmova koji dospijevaju u aprilu 2020. i koristiće se za strateške investicione projekte.

EBRD je prethodno osigurao ukupno 100 miliona eura za podršku Ülkerovih operacija u Turskoj i Kazahstanu.

Novu transakciju vodila je Bank of America kao globalni koordinator zajedno s Rabobank U.A. i Emirates NBD Capital Limited.