Aplikacija izgubila 88 miliona dolara zbog nafte

Finansije

Brojni korisnici IB-a kupili su naftne ugovore sa pozajmljenim sredstvima, objasnila je firma u saopštenju za medije. Ulaganje sa pozajmljenim sredstvima je rizično, jer kupljena aktiva postaje kolateral za zajam. Naravno, zarade su brže, ali njihov gubitak je podjednako brz – a možete završiti i sa dugom ako se vaše predviđanje ne obistini.

Trgovanje sa pozajmljenim sredstvima je rizično poslovanje

Upravo to se dogodilo ovim IB trgovcima. Kada je cijena nafte potonula na neviđeni minimum na negativnih 37,63 dolara, takođe je povukla vrijednost kapitala na njihovim trgovačkim računima, gurajući te korisnike i, neposredno IB, u dugove i to u vrijednosti od 88 miliona dolara. Dakle, umjesto da čekaju da vlasnici sirove nafte plate, IB je neočekivano radije otpisao dug a stvari riješio sam direktno sa korisnicima nakon toga.

Slična stvar se zapravo dogodila davne 2015. godine, kada je IB bio prisiljen da potroši 120 miliona dolara (otprilike 2,5% svoje neto vrijednosti u to vrijeme) da bi spasio svoje korisnike. Umjesto američke nafte, držali su vrijednost u švajcarskim francima neposredno prije nego što je Švajcarska narodna banka ukinula fiksni devizni kurs prema euru, što je naglo podiglo vrijednost, prenosi PCPress.

U svakom slučaju, iako je gubitak od 88 miliona dolara sigurno nešto što treba izbjeći, trgovačka firma sa sjedištem u Greenwich-u kaže da ne vjeruje da će imati „materijalni efekat“ na njeno finansijsko stanje. I zašto bi? IB je prošle godine ostvario profit od 1,2 milijarde dolara.