Sberbank: Neto dobit u prvom kvartalu veća 42%

Ruska banka Sberbank izvijestila je o skoku neto dobiti u prvom tromjesečju, uz više kamatne prihode i znatno manje rezervacije za gubitke po kreditima na godišnjem nivou, ali i veći udio restrukturiranih kredita u odnosu na prethodno tromjesečje

Banka je prema međunarodnim računovodstvenim standardima zaključila prvo ovogodišnje tromjesečje s neto dobiti od 166,6 milijardi rubalja, što je 42 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi poskočili su na godišnjem nivou 12 posto, na 422,5 milijardi rubalja. Pri tom su neto kamatni prihodi uvećani 3,4 %, na 336,6 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 4,1 posto, na 80,4 milijarde rubalja.

Neto troškovi rezervacija za gubitke po kreditima iznosili su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 67,4 milijarde rubalja i smanjeni su za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na tromjesečnom su nivou poskočili gotovo 12 %.

Restrukturirani krediti uvećani su u odnosu na kraj prošle godine za 1,8 posto, na 1.230 milijardi rubalja. Njihov je udio u bruto kreditima uvećan za 0,3 postotna boda u odnosu na kraj 2016. godine i iznosio je na kraju marta 6,8 %, “najvećim dijelom zbog restrukturiranja kredita međunarodnom maloprodajnom lancu u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru”.