Saudijska državna naftna kompanija Aramco prijavila rekordan kvartalni profit

Finansije

Saudijski naftni gigant Aramco oborio je sopstvenirekord ostvarivši u drugom kvartalu 2022. godine profit od 48,4 milijarde dolara.

U odnosu na prošlu godinu profit je porstao za 90 posto i predstavlja najveću dobit ove kompanije od kada je prije tri godine izašla na javno tržište. Ključni razlog za rekordni profit je invazija Rusije na Ukrajinu koja je dovela do rekordnih cijena nafte na svjetskom tržištu.

Iako je ostvario rekordnu dobit, kompanija u državnom vlasništvu objavila je da će zadržati nepomijenjen iznos dividende od 18,8 milijardi dolara za ovaj kvartal.

“Iako nestabilnost globalnog tržišta i ekonomska nesigurnost ostaju, događaji tokom prve polovine ove godine podupiru naše mišljenje da su stalna ulaganja u našu industriju ključna kako bi se osigurala dobra snabdjevenost tržišta i omogućila uredna energetska tranzicija”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor Aramca, Amin Nasser.

Cijene nafte na svjetskom tržištu su počele da rastu i prije ruske invazije na Ukrajinu dok se tržište oporavljalo od posljedica pandemije koronavirusa.

Najveći svjetski naftni proizvođaći uključujući Exxonmobile, Chevron i BP su objavili podatke o ogromnoj dobiti, što je navelo mnoge vlade da počnu razmišljati o dodatnom oporezivanju, prenosi BBC.