Izjalovila se prodaja “Toshibinog” sektora čipova

Akvizicije

Prodaja “Toshibinog” odjela čipova, koja je japanskom konglomeratu, uzdrmanom gubicima zbog neuspjeha s nuklearnim programom u Americi, trebalo da oživi finansijski krvotok, izjalovila se u posljednji tren

S četvrtkom je istekao rok za ponude za preuzimanje sektora vrijednog 18 milijardi dolara, a Uprava nije odredila ni ko bi ušao u finale, a još manje odlučila o pobjedniku višemjesečne trke.

Tri kandidata, konzorcijumi, prvi na čelu s američkim “Westernim Digitalom”, jednim od investitora u tvornicu čipova, tajvanski “Foxconn” (najveći izrađivač komponenata), te američki “Bain Capital”, koji je u zadnji čas pridobio i “Apple” za partnera, istakli su iznose do dva biliona jena (18 milijardi dolara), ali osladio se nije niko.

“Upravni odbor je pregledao sve ponude i nastavlja pregovore kako bismo došli do konačnog sporazuma koji bi u najkraćem roku mogao zadovoljiti ciljeve ‘Toshibe’”, saopštili su iz kompanije, piše Reuters.

Očito je, dakle, da će se odluka prolongirati maksimalno, moguće i do marta naredne godine. “Toshiba” je u junu već izabrala “Bain Capital”, udružen s japanskim državnim fondom INCJ i Razvojnom bankom, na šta se WD žalio pa je cijela procedura ponovljena.

Sad WD i “Bain” s “Appleom” jako grizu, ali već se šuška da je WD, s obzirom na postojeće odnose s “Toshibom”, dobitnik.