Srbija kupuje 49 posto udjela u Air Serbiji od Etihada?

Region

Vlada bi mogla započeti razgovore s Etihadom kako bi stekla svoj udio u kompaniji i podržala prevoznika u sprečavanju štetnih učinaka pandemije koronavirusa, rekla je Mihajlović u video-datoteci objavljenoj na web stranici privatne televizijske stanice Prva TV.

– Vidjećemo hoće li doći do kupovine neke dodatne letjelice. Možda ćemo razgovarati možemo li kupiti dionice Etihada. Postoji nekoliko mogućnosti, rekla je Mihajlović.

Izbijanje koronavirusa uzrokovalo je direktnu štetu od 30 miliona eura Air Srbiji, a iznos bi se mogao udvostručiti do kraja 2020., dodala je.

Air Serbia je 20. marta obustavila redovne letove, nedugo nakon što je vlada proglasila vanredno stanje u zemlji zbog epidemije koronavirusa. Prvi dostupni datum za kupovinu karata za letove Air Serbia je sada 18. maj.

Etihad Airways je 2013. potpisao ugovor o sticanju 49-postotnog udjela u JAT Airwaysu, koji je bio u stopostotnom vlasništvu srpske vlade. Prema ugovoru o strateškom partnerstvu, Etihadu je dodijeljen petogodišnji ugovor za vođenje aviokompanije i rebranding u Air Serbia u oktobru iste godine. Vlada Srbije posjeduje preostalih 51% Air Srbije.