Sberbank od hrvatske vlade traži da preuzme dug Agrokora

Izvršni direktor ruske banke Sberbank German Gref rekao je kako saradnja sa hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna i kako se nikada ranije nisu susreli sa sličnom situacijom

German Gref izjavio je u Moskvi kako Sberbanka, glavni kreditor Agrokora, nije spremna pregovarati o novim finansiranjima Agrokora dok god se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom, prenosi Rojters.

Rekao je takođe kako se Sberbanka nikada ranije nije susrela sa situacijom u kojem se vlada neke zemlje na taj način upliće u poslove neke kompanije.

“Ne bi trebalo da donosite zakon koji lišava kreditore njihovog prava nakon svršenog čina”, kazao je Gref.

Gref je najavio i kako će predstavnici Sberbanke sljedeće sedmice razgovarati s Vladom RH.

Iz Sberbanke su ranije poručili da su spremni otići i na sud ako bude potrebno, a kako bi vratili više od milijardu evra koje su dali kao kredit Agrokoru.

“Ako je hrvatska vlada preuzela odgovornost za vođenje kompanije, onda bi takođe trebalo da preuzme odgovornost za dugove. Neka nam daju garanciju za te dugove“, rekao je Gref.

“Ako to oni nisu spremni učiniti, tada to znači da treba da se vrate uobičajenoj tržišnoj praksi”, poručio je izvršni direktor Sberbanke.

(N1)