Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, nema apetita za veće rizike

Berza

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu samo 0,04 posto, dok je od početka nedjelje na dobitku oko 3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,35 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji skliznule oko 0,1 posto. U Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,1 i 0,5 posto.

U Japanu su cijene dionica pale nakon izvještaja o oštrom padu izvoza u aprilu, dok na kineskim berzama indeksi stagniraju jer ulagači ne žele da rizikuju uoči početka godišnje parlamentarne sjednice u petak.

Očekuje se da će na otvaranju te sjednice premijer Li Keqiang objaviti očekivanja vlade u vezi ekonomskih ciljeva i detalje o podsticajnim fiskalnim planovima.

Na tržištima vlada oprez i zbog loših makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomsija, koji navode na zaključak da je održiv oporavak udaljen još mjesecima.

Stoga ulagače nije impresionirao jučerašnji skok berzanskih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto. Tim više što je jutros terminski Dow Jones indeks skliznuo gotovo 0,7 posto.