Vrijednost akcija na berzi nastaviće da tone, predviđa Wall Street

Berza

Vodeće banke sa Wall Streeta prognoziraju da će berzanski indeksi i dalje značajno gubiti vrijednost budući da je rizik od recesije sve veći. Da je recesija blizu upozoravaju i istaknuti pojedinci. Iako su vrijednosti akcija u porastu ove nedelje, analitičari banke Societe Generale SA prognoziraju pad vrijednosti indeksa S&P 500 za 3.200 bodova ili oko 13 odsto prije praznika Dana nezavisnosti 4. jula.

„Još nismo vidjeli dno“, navedeno je u prognozi banke, u kojoj se ističe da bi pad vrijednosti indeksa mogao da dostigne 30 odsto u odnosu na sadašnju vrijednost, prenosi Bloomberg.

Societe Generale SA navodi da je ključno da investitori počnu da veruju da će inflacija dugo ostati visoka i da počnu realno da sagledavaju stopu zarade po deonici, koja će ove godine najverovatnije biti negativna.

Sa tom ocjenom su saglasni stručnjaci banke Morgan Stanley, dodajući da „medveđe tržište neće biti gotovo sve dok ne dođe recesija ili dok se rizik od nje ne ugasi“. Medveđe tržište je pojam kojim se označava trend pada vrijednosti akcija. Morgan Stanley prognozira pad vrijednosti indeksa S&P 500, za 15 do 20 odsto, odnosno na 3.000 bodova, ili čak ispod te vrijednosti.

Potvrđujući neke od prethodno navedenih procena, stratezi banke Goldman Sachs opisuju sadašnje „medveđe tržište“ kao cikličnu pojavu u ekonomskom ciklusu, navodeći da su cene akcija u riziku od plitke, a ne duboke recesije. „Većina medveđih tržišta završava se kada su ekonomski uslovi i dalje loši, ali postoji osjećaj da se više ne pogoršavaju istom brzinom“, navodi Goldman Sachs.

Banka istovremeno procjenjuje kumulativnu vjerovatnoću recesije na 48 odsto u naredne dvije godine, dok je procjena njene vjerovatnoće u prethodnoj prognozi iznosila 35 odsto, prenosi Reuters. „Naša najbolja pretpostavka je da bi recesija bila plitka, iako bismo mogli da zamislimo da potraje i duže nego što bi bilo uz veću podršku politike. Sada vidimo da je rizik od recesije veći i intenzivniji“, navodi Goldman Sachs, izražavajući zabrinutost zbog zaoštravanja politike FED-a.

Investiciona banka UBS takođe je procijenila da bi recesija treblo da bude plitka, ali je ne očekuje u SAD ili širom svijeta u 2022. ili 2023. godini. Analitičari banke RBC navode da su u razgovorima sa investitorima u SAD zaključili da oni ne raspravljaju o tome da li dolazi recesija, već o tome kada će početi, koliko dugo će trajati i koliko će biti duboka.

Svoje viđenje recesije iznio je i najbogatiji čovjek na planeti i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), navodeći da je „recesija neizbežna u nekom trenutku“, prenosi Market Watch.

„Što se tiče toga da li će doći do recesije u bliskoj budućnosti, mislim da je vjerovatnije da će doći, nego da neće“, rekao je Mask na Ekonomskom forumu u Kataru. Njegova izjava je u skladu sa dopisom koji je poslao ranije rukovodiocima kompanije Tesla, u kojem je naveo da ima „super loš osjećaj“ o globalnoj ekonomiji i najavio otpuštanje 10 odsto zaposlenih u naredna tri mjeseca.

Čuveni njujorški profesor i ekonomista Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) rekao je da očekuje recesiju u SAD do kraja tekuće godine. Prema njegovim riječima, povjerenje potrošača, maloprodaja, proizvodna aktivnost i tržište stanovanja naglo usporavaju dok je inflacija visoka.

„Veoma je blizu“, naveo je Rubini, dodajući da recesija u SAD još nije počela. On je ocenio da bi američka ekonomija uskoro mogla da doživi veliki pad.