Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

Berza

Na azijskim berzama se u srijedu trguje oprezno, dok je dolar oslabio uoči poruka čelnika američke centralne banke od kojih se očekuje povećanje kamatnih stopa

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 odsto. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,2 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Pozitivno na azijska tržišta utiču jučerašnji rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se, između ostalog, zahvaljuje oporavku cijena akcija u tehnološkom sektoru.

Nakon što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 odsto, juče je ojačao 0,9 odsto.

Ipak, trguje se oprezno je u utorak započela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, a u srijedu će biti objavljeno saopštenje, nakon kojeg će predsjednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije.

Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da će ekonomija izdržati taj teret, s obzirom da niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Uz to, čekaju se poruke Feda o tome kada namjerava početi smanjivati bilansa, koji su godinama rasli jer je centralna banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte, nakon što su podaci pokazali da su zalihe u SAD-u prošle nedelje porasle te da je OPEC povećao proizvodnju uprkos dogovoru o smanjenju.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu pala 35 centi, na 48,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 42 centa, na 46,05 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio uoči odluka i poruka Feda. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,95 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,19 bodova. Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,05 jena, kao i juče u ovo doba. U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa je kurs eura dostigao 1,1215 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1195 dolara.