Propala druga najveća italijanska avio-kompanija

Finansije

Druga najveća italijanska aviokompanija nakon “Alitalije”, saopštila je u utorak da je odluka o prestanku rada donesena na sastanku njenih dioničara.

“Alisarda”, koju je osnovao Aga Khan, kontrolirala je 51% firme “Air Italy”, dok je “Qatar Airways” imao 49% udjela u kompaniji.

“Qatar Airways” je u izjavi naveo da je bio spreman da uloži više u italijansku kompaniju.

– Čak i uz promjenjivo konkurentno okruženje i sve teže tržišne uslove koji ozbiljno utiču na industriju avio saobraćaja, “Qatar Airways” kontinuirano iznova potvrđuje svoju obvezu, kao manjinski dioničar, da nastavi da ulaže u kompaniju – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je “Qatar Airways” bio spreman da odigra svoju ulogu u podržavanju rasta aviokompanije, ali da je to bilo moguće samo uz predanost svih dioničara.

“Air Italy”, koja je ranije bila poznata kao “Meridiana”, saopštila je da će letove od utorka do 25. februara obavljati drugi prevoznici. Letovi rezervisani nakon tog datuma biće refundirani.

Aviokompanija sa sjedištem na Sardiniji obavljala je letove kroz cijelu Italiju i do odredišta na dugim relacijama, uključujući Njujork, Majami i Los Anđeles. Nudili su i direktne letove iz Italije do lokacija u Africi, uključujući Kairo i Lagos.

Najnoviji bankrot među evropskim kompanijama

“Air Italy” je najnovija u nizu evropskih aviokompanija koje su propale zbog žestoke konkurencije i promjena poslovnih modela.

“Primera Air” je prestala je s radom u oktobru 2018. U februaru 2019. njemačka firma “Germania” podnijela je zahtjev za bankrot, a britanska aviokompanija “Flybmi” prestala je da saobraća, prenosi BiznisInfo.ba.

Islandski prevoznik “Wow Air” ostavio je putnike na cjedilu kad je mjesec dana kasnije iznenada prestao s radom.

U međuvremenu, italijanska vlada pokušava održati u životu kompaniju “Alitalia”.