Australija nakon 29 godina ulazi u recesiju

Svijet

Ekonomija je pala za 0,3 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, ponajprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa.

Na godišnjem nivou, rast ekonomije u prva je tri ovogodišnja mjeseca usporio na 1,4 posto, navodi australijska kancelarija za statistiku ABS.

“To je najslabiji rast od rujna 2009. godine kada je Australija bila usred globalne finansijske krize, a obuhvaća tek početak ekonomskih posljedica prouzrokovanih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomista u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posrijedi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal biće objavljeni u septembru kada će i službeno izvijestiti o prvoj recesiji u tri decenije.

Frydenberg kaže da će pad ekonomije u drugom tromjesečju biti daleko izraženiji.

“To je procjena na temelju podataka koje sam dobio iz ministarstva finansija o tome što se očekuje u drugom kvartalu”, rekao je novinarima nakon objave ABS-ovog izvještaja.

Prije koronakrize, to 13. najveća svjetska ekonomija, jedino u grupi OECD-a koje nije zapalo u recesiju tokom globalne finansijske krize, bilo je na putu da ove godine ostvari prvi višak u budžeta u 12 godina.