Britanija napustila sporazum o ribarstvu

Vlada Velike Britanije danas je objavila odluku o napuštanju Londonske konvencije o ribarstvu iz 1964. da bi povratila ekskluzivno pravo na ribolov u blizini svojih obala, što je u skladu s politikom Bregzita

“Ovo je prvi istorijski korak u stvaranju nove politike za nacionalno ribarstvo kada napustimo EU. Prvi put poslije 50 godina moći ćemo da odlučimo ko ima pristup našim vodama”, rekao je ministar za životnu sredinu Majkl Gov.

Proces izlaska će trajati dvije godine, istovremeno s pregovorima o Bregzitu koji obuhvataju i napuštanje Zajedničke ribarske politike.

Odluku Vlade je pozdravila i Unija britanskih ribarskih organizacija.

Konvencija donesena prije ulaska Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu 1973. dozvoljava ribolov “u zoni između šest i 12 milja” od obala potpisnica, dok evropsko pravo tu granicu fiksira na 12 milja.

Istupanjem njihove zemlje iz Konvencije, britanski ribari gube pravo rada kod obala Francuske, Belgije, Njemačke, Irske i Holandije.

Tokom 2015. britanski brodovi su ulovili 708.000 tona ribe čija je vrijednost, prema podacima britanske Vlade, više od 900 miliona eura.