Katar je veliki izvoznik gasa, poremećaji odgovaraju mešetarima

Eskalacija događaja u vezi sa Katarom može da dovede do problema sa izvozom katarskog prirodnog tečnog gasa, međutim još je rano za prognoze, izjavio je zamjenik predsjednika Gasproma Aleksandar Medvedev

– Katar nije izvoznik nafte, već gasa. Ne treba isključivati mogućnost da eskalacija tih događaja dovede do problema sa izvozom katarskog prirodnog gasa. Ja ne znam da li će se to desiti ili ne. Iskreno, kada tržište potresa ovaj ili onaj razlog, to je prije svega zanimljivo mešetarima koji zarađuju na skokovima na tržištu –  izjavio je Medevdev.

On je predložio da se sačeka razvoj događaja i podsjetio da nije prvi put da se pogoršava situacija u vezi sa Katarom.

Katar je najveći proizvođač prirodnog tečnog gasa u svijetu. Ova zemlja ima 11 postrojenja gasa ukupnog kapaciteta 77 miliona tona godišnje.

U ponedeljak su Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom, optužujući Dohu za podršku terorističkim organizacijama i destabilizaciju situacije na Bliskom istoku. Vlasti istočnog dijela Libije, Jemena, Maldiva i Mauricijusa su potom takođe najavile prekid odnosa sa Katarom.

Nakon drugog dana krize na Bliskom istoku sve svjetske berze su u minusu, nakon što je i Vol strit dan završio sa gubicima.

Vrijednost američke nafte porasla je za 1,1 odsto na 47,9 dolara po barelu, a sirova nafta Brent je skuplja za 0,08 odsto i košta 49,9 dolara po barelu.