Airbnb otpušta 30 posto radnika u sjedištu u Dablinu

Ekonomija

Ranije, 8. maja, izvršni direktor kompanije i osnivač Brajan Češki objavio je da će od 7.500 zaposlenih širom svijeta „skoro 1.900 zaposlenih morati da napusti Airbnb, što čini oko 25% kompanije“.

U tom trenutku nije bilo jasno da li će smanjenje radnih mjesta uticati na evropsku poslovnicu u Dablinu u kojoj je zaposleno više od 500 ljudi.

Prema saznanjima TheJournal.ie preko polovine zaposlenih u Dublinu, oko 320 ljudi, pozvano je na konsultacije, što će rezultirati sa oko 190 otpuštanja.

Airbnb nije mogao da potvrdi tačan broj zaposlenih u Dablinu kojima će se uručiti otkaz niti tačan broj otpremnina koje bi se tražile. Međutim, TheJournal.ie imao je uvid u internu prepisku poslatu zaposlenima u kojoj se detaljno planira da oko 190 zaposlenih napusti kompaniju.

Radnicima je rečeno da će sektor za podršku korisnicima pretrpjeti najgori rez od oko 100 od ciljanih 190 otpuštanja.

Airbnb se inače preselio na tržište Irske 2012. godine, značajno uvećavajući prisutnost 2013. godine. U ovoj državi je zasnovao svoje evropsko sjedište iz razloga što je Dablin rastući tehnološki centar zbog svoje „politike dobrodošlice“. Ovaj grad naime omogućava tehnološkim kompanijama da plaćaju beznačajan porez, što je i tajna ogromnog brzog rasta mnogih od njih.