Zaposleni u Googleu će raditi od kuće najmanje još godinu

Ekonomija

Google je prije planirao da radnici ostanu da rade kod kuće do kraja 2020. godine. Međutim donesena je nova odluka, koja se odnosi na sve zaposlene u Google-u, i stalno zaposlene i honorarce, njih oko 200.000.

Kako je objavljeno, Sundar Pičai želi posebno da pomogne radnicima koji se moraju brinuti o djeci, jer je u cijelom svijetu neizvjesno funkcionisanje škola na početku školske godine na jesen.

Јedna njemačka studija nedavno je pokazala da rad od kuće tokom krize izazvane virusom korona radnici doživljavaju kao pozitivni pomak.

“Zaposleni koji su za vrijeme krize prešli na rad od kuće, rjeđe su pod stresom i produktivniji su”, navodi se u studiji koju je za zdravstvenu osiguravajuću kuću DAK uradio institut Forsa i IGES.

Prije pandemije 21 odsto ispitanih reklo je da se nalazi pod stresom, dok je to tokom krize zbog virusa korona to tvrdilo njih samo 15 posto.

Među onima koji u međuvremenu redovno rade od kuće, njih 56 posto je izjavilo da se kod kuće osjeća produktivnije nego na radnom mjestu.

Dalji pozitivni učinci rada od kuće bolje su usklađivanja rada i porodice (dvije trećine ispitanih), a jednak udio ispitanih kao posebno pozitivan učinak rada od kuće navodi izostajanje putovanja na radno mjesto.

Јedna njemačka novinska agencija prenijela je da je 76,9 posto ispitanih navelo da bi takvu formu rada htjelo zadržati i u budućnosti, prenosi portal HRT.