Zašto su investitori navalili na dionice NetEasea?

Investicije

NetEase je druga najveća kompanija za igranje internet igara u Kini, iza Tencenta. Većina prihoda dolazi od ovog poslovanja.

U prvom tromjesečju 2019. NetEase je ostvario neto prihod od 17,1 milijardi juana (2,4 milijarde dolara), što je 18,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga, gotovo 79% dolazi iz internet igara, i persoalnih računara.

Neki od hit naslova kompanije uključuju serije “Fantasy Westward Journey” i “LifeAfter.”

Druga glavna kategorija prihoda odnosi se na to što kompanija naziva „inovativna poduzeća i drugi neto prihodi“, što uključuje uslugu streaminga muzike, live streaming i e-commerce proizvode. Ova podjela činila je preko 17% prihoda u aprilu. NetEase ne raščlanjuje brojke za pojedinačne proizvode.

NetEase takođe ima internet obrazovni proizvod, poznat kao Youdao, koji donosi nešto više od 3% prihoda.

Ali ova jedinica brzo raste. Prihod Youdaa-a iznosio je 541,4 miliona yuana (76,5 miliona USD) u prvom tromjesečju, što je porast od 139,8% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Dionice NetEasea izlistane su na Nasdaqu od 2000. godine.

U četvrtak je započeo trgovanje na hongkonškoj berzi nakon što je izvršio sekundarno uvrštenje. Svaka dionica koštala je 123 hongkonška dolara. Veliki interes zabilježen je odmah prvog dana, a dionice su skočile 8 posto.