Njemački gigant ulaže 10 milijardi eura u električne automobile

Daimler, vlasnik Mercedesa, čvrsto vjeruje da je budućnost automobilske industrije u vozilima na električni pogon

Mercedes je na sajmu automobila u Parizu predstavio Generation EQ koncept električnog SUV vozila, čime je najavio prvi model na struju nove generacije.

U međuvremenu, šef Mercedesovog istraživačko-razvojnog odjeljenja, Tomas Veber, otkrio je nove detalje i elektrifikaciji automobila ovog njemačkog proizvođača.

– Želimo da do 2025. lansiramo 10 električnih modela zasnovanih na istoj mehaničkoj platformi – kaže Veber i dodaje da će u razvoj i proizvodnju tih modela kompanija uložiti i do 10 milijardi eura. On je rekao i da će 3 od 10 automobila biti vozila marke Smart, sa autonomijom u vožnji do 700 km.

Mercedesovi elektroautomobili proizvodiće se u okviru podbrenda EQ, a prvi serijski model, zasnovan na pomenutom konceptu Generation EQ, u prodajne salone stiže 2019.

Daimler je samo jedna od auto-kompanija koja u posljednje vrijeme počinje da igra na kartu električnog pogona. Ofanzivu u toj oblasti na sajmu u Parizu najavio je i Volkswagen konceptom I.D., dok je polovinom novembra na auto-salonu u Los Anđelesu slične planove predstavio i Jaguar kroz koncept I-Pace.