Epl sada vrijedi 1,5 biliona dolara

Finansije

Uprkos korona-krizi i očekivanjima da će velika većina svjetskih ekonomija ove godine upasti u recesiju, Eplove akcije i dalje bilježe rast vrijednosti. Prije izbijanja pandemije akcija ove kompanije vrijedjela je oko 320 dolara, da bi u jeku neizvjesnosti oko situacije sa korona virusom pala čak i ispod 230 dolara. No, uslijedio je veoma brz oporavak. Od najniže vrijednosti, zabilježene 23. marta, pa do ove nedjelje, cijena Eplove akcije porasla je za čak 58% (sa 224 na preko 352 dolara). Samim tim i ukupna tržišna valuacija kompanije dostigla je rekordne vrijednosti.

Epl je ove srijede, po završetku trgovinskog dana na Wall Streetu, službeno postao prva američka kompanija sa akcijama na berzi čija je ukupna tržišna vrijednost premašila 1,5 biliona američkih dolara. To se dogodilo manje od dvije godine nakon što je početkom avgusta 2018. postao isto tako prva kompanija sa vrijednošću od “okruglo” bilion dolara.

Porast vrijednosti akcija od tada, a time i kompanije, za čak i više od 50%, rezultat je novog optimizma među ulagačima. Oni vide Epl kao jaku kompaniju koja će iskoristiti prednosti 5G tehnologije, koja će predstaviti zanimljive nove iPhone modele ove jeseni, ali i koja će vjerovatno već ovog mjeseca najaviti da će Mac računari u budućnosti biti temeljeni na njihovim sopstvenim ARM čipovima.

Investitori su se zato okrenuli Eplovim akcijama kao “sigurnoj luci” u kriznim vremenima, iako se očekuje značajniji pad prihoda i dobiti ove kompanije. Optimizam donose i nove pretplate i usluge, ali i velika količina gotovine koju kompanija stalno ima na računima.