Hyundai očekuje rekordnu zaradu ove godine

Finansije

Kompanija Hyundai Motor očekuje da će imati rekordnu zaradu ove godine zahvaljujući jakoj prodaji premijum modela kao što su električni automobili i džipovi.

Južnokorejska kompanija je početkom nedjelje objavila prognoze prema kojima će cjelogodišnji rast iznositi između 19 i 20 odsto, u odnosu na procjene koje su u januaru bile između 13 i 14 odsto. Kada su u pitanju marže na operativni profit za 2022. godinu, prognoza je podignuta za jedan procentni poen – između 6.5 i 7.5 odsto, piše Financial Times.

Međutim, proizvođač automobila je kao potencijalne prepreke ističe visoku inflaciju, poremećaje u lancima snabdijevanja i fluktuirajuće cijene sirovina, iako se očekuje da će se globalna nestašica čipova i drugih komponenti ublažiti, prenosi Autoblog.

Optimistična prognoza dolazi nakon što je u kvartalnom izvještaju kompanije Hyundai objavljen pad profita od 3.4 odsto, odnosno od 1.5 biliona vona (1.04 milijarde dolara), zbog provizije na troškove zamjene motora koja je iznosila 1.36 biliona vona. Prodaja je u tri mjeseca do septembra porasla je 30.6 odsto na međugodišnjem nivou, do 37.7 biliona vona, podstaknuta slabljenjem vona, koji je ove godine izgubio 17 odsto vrijednosti u odnosu na dolar.

Kompanija Hyundai, koja se rangira među najvećih pet proizvođača automobila kada je prodaja u pitanju, uključujući i kompaniju Kia, saopštila je da je u trećem kvartalu prodaja električnih automobile porasla 27 odsto na međugodišnjem nivou, na 52.000 jedinica, koje čine pet odsto ukupne prodaje.

Kasnije u toku mjeseca počeće da radi prva fabrika južnokorejske kompanije namjenjena za proizvodnju električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, vrijedna 5.5 milijardi dolara. Planirano je da fabrika sa sjedištem u Džordžiji započne proizvodnju do 2025. godine, što je čini nepodobnom za poreske kredite propisane američkom Zakonom o smanjenju inflacije.