Fed najavio kupovinu korporativnih obveznica

Banke

Kao dio kontinuiranog napora za podržavanje funkcionisanja tržišta i olakšavanje uslova kreditiranja, Fed je dodao funkcije svog kreditnog instrumenta za sekundarno tržište.

Program ima mogućnost otkupa korporativnih kredita do 750 milijardi dolara. Njegova početna najava od 23. aprila u velikoj se mjeri smatra prijelomnim trenutkom za finansijska tržišta, a nakon toga je preokrenut trend i indeksi najvažnijih tržišta počeli su da rastu.

“Odluka o kupovini širokog portfelja korporativnih obveznica predstavlja prelazak na aktivniju strategiju za korporativno kreditno sredstvo na sekundarnom tržištu, a ne na pasivni pristup koji je prvotno bio zamišljen”, rekao je Steven Friedman, stariji makroekonomista u MacKay Shieldsu, za CNBC.

Taj potez dolazi manje od nedjelju dana nakon što je Federalni komitet za otvoreno tržište oborio pogled na američku ekonomiju u vrijeme pandemije koronavirusa. Prelazak na agresivniju strategiju kupovine obveznica “takođe može odražavati stajalište Odbora da će ekonomski oporavak od trenutne krize COVID-19 biti dugotrajan i izazovan, a kreditna tržišta zahtijevaju široku podršku”, dodao je Friedman.

Prema posljednjim smjernicama, Fed je rekao da će na sekundarnom tržištu otkupiti pojedinačne obveznice koje imaju dospijeće pet godina ili manje.

Ti otkupi ići će paralelno s ETF-ovima koje je Fed već kupovao, a koji su uravnoteženi prema indeksima investicionog ranga, ali uključuju i neke fondove bezvrijednih obveznica koji prate dug koji je prije investicije bio u investicionom razredu, ali je nakon toga smanjen.

Namjera pojedinačnog otkupa duga biće „da se stvori portfolio korporativnih obveznica koji se temelji na širokom, raznolikom tržišnom indeksu američkih korporativnih obveznica“, rekao je Fed u svojoj objavi.

Izdavaoci moraju imati ocjenu BBB- ili / Baa3, u zavisnosti od agencije, od 22. aprila, neposredno prije nego što je Fed objavio kreditna sredstva.