Guverner Centralne banke Libana obećao sigurnost depozita i deviznog kursa

Guverner Centralne banke Libana Rijad Salamah, poručio je da su bankarski depoziti bezbjedni i da će biti očuvan stabilan devizni kurs libanske funte.

Salamahova izjava dolazi u nastojanju da smiri poljuljano povjerenje u bankarski sistem zbog najgore ekonomske krize koja je zadesila tu zemlju u više decenija.

Salameh je, na konferenciji za novinare rekao da neće biti kontrole kapitala jer je Liban zavisan od slobodnog kretanja novca, dodajući da je Centralna banka preduzela korake za zaštitu depozita i da devalvacija nacionalne valute nije na dnevnom redu, prenosi Rojters.

Već zahvaćen dubokim ekonomskim previranjima, Liban je počeo da tone u još dublje probleme od 17. oktobra, kada je širom zemlje izbio talas protesta protiv vladajuće elite koji je doveo do ostavke premijera Sada al-Haririja.

Veliki dio libanske ekonomske krize proizilazi iz usporavanja priliva kapitala što je dovelo do nestašiče američkih dolara i pokrenulo crno tržište na kome je libanska funta pala ispod zvaničnog deviznog kursa.

Banke u zemlji pokušavaju od 1. novembra, kada su ponovo počele da rade nakon dvonedeljnog zatvaranja, da spreče odliv kapitala blokiranjem većine transfera u inostranstvo i uvođenjem limita na podizanje deviza.

Povodom tih ograničenja, Salameh je rekao da je Centralna banka zatražila od poslovnih banaka da preispitaju, kako je rekao, pomalo „konzervativne“ korake koje su preduzele zbog nestabilnosti koja je vladavala u trenutku kada su ponovo počele da rade. Dodao je da će banke odmah održati sastanak da bi razmotrile i sprovele zahtjev centralne banke.

Libanski guverner je takođe naveo da to što banke upravljaju svojom likvidnošću „ne znači da je solventnost bankarskog sektora smanjena ili da predstavlja opasnost za depozite“.

Istakao je da Centralna banka omogućava bankama da neograničeno pozajmljuju dolare po kamati od 20 posto kako bi podmirile potrebe deponenata pod uslovom da ta sredstva ne budu transferisana u inostranstvo.

Prema njegovim riječima, Centralna banka se nada da će nova vlada biti formirana što je prije moguće, i nastojaće da smanji kamatne stope kroz mehanizme upravljanja likvidnošću. „Očuvaćemo stabilnost kursa funte“, rekao je on, napominjući da banke i dalje prodaju dolare po zvaničnom deviznom kursu, te da je razlika između zvaničnog kursa i onog na paralelnom tržištu nastala zbog „ponude i tražnje“.

Salameh je dodao da je jedna runda takozvanog „finansijskog inženjeringa“ u julu dovela do povećanja deviznih rezervi za dvije milijarde dolara, ali da zbog „vanrednih okolnosti“ u Libanu danas takav finansijski inženjering nije moguć i da je umjesto toga potrebno upravljanje likvidnošću.

Jedan američki dolar se kupovao u petak za 1.800 funti ili više u odnosu na 1.740 funti dan ranije, rekla su za Rojters dva tržišna izvora. Zvanični kurs je 1.507,5 funti za dolar. Banke u Libanu danas ne rade zbog praznika.

Predstavnici libanskih poslovnih banaka pozdravili su izjave guvernera Salameha, izrazivši nadu da će to imati pozitivan uticaj na bankarsko poslovanje, posebno njegova uvjeravanja o zaštiti depozita i stabilnosti deviznog kursa. Banke su takođe pozdravile Salamehova uputstva o „transferima novca u inostranstvo, da oni moraju da budu vezani za osnovne potrebe ljudi“, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Libana, prenosi Rojters.