Santander pokreće aplikaciju za prenos novca kao konkurenciju fintechima

Banke

Banka je saopštila da će njihov servis PagoFX, jeftina međunarodna usluga za prenos novca, biti dostupna putem mobilne aplikacije i omoguće stanovnicima Velike Britanije debitnu karticu koju izdaje bilo koji finansijski subjekt da šalju novac u inostranstvo sa svog pametnog telefona sa niskim troškovima i koristeći devizne kurseve u realnom vremenu.

Banke, koje se već trude da podignu zaradu zbog niskih kamatnih stopa, suočavaju se sa sve većom konkurencijom tehnoloških startapa poput tehnološke platforme PayPal-a, TransferVise-a i sličnih koji nude devizno plaćanje sa niskim naknadama.

Santander banka je saopštila da će servis u skorijoj budućnosti biti uveden i za samostalne trgovce i mala i srednja preduzeća u Velikoj Britaniji putem veb sajta i mobilne aplikacije PagoFX.

Prema izvještaju kompanije za profesionalne usluge Accenture, banke bi trebalo da izgube čak 280 milijardi dolara prihoda od svog platnog prometa do 2025. godine.

Do 16. juna 2020. PagoFX će se odreći međunarodnih naknada za prenos novca za transakcije do 3.000 britanskih funti po korisniku, navodi Santander u izjavi.