Njemačke banke udvostručuju limit za beskontaktna plaćanja

Banke

Krovna organizacija pet glavnih bankarskih udruženja najavila je da će se “upotreba ovog higijenskog načina plaćanja” proširiti.

Promjena bi trebalo da se sprovede tehnički što je prije moguće – vjerovatno za nekoliko sedmica, kako bi se održala stabilnost sistema.

Bankari navode da će u trenutnoj situaciji ova mjera olakšati postupak plaćanja trgovcima i kupcima.

Prema bankarskoj industriji, 75 miliona od preko 100 miliona Girocarda (usluga međubankarske mreže i debitnih kartica koja povezuje gotovo sve njemačke bankomate i banke) u Njemačkoj sada je opremljeno beskontaktnom funkcijom. Trgovine omogućuju brzo plaćanje na gotovo 755.000 terminala – a trend je i dalje rastući.

S obzirom na širenje virusa corone, mnoge trgovine potiču kupce da plaćaju na taj način kako bi izbjegle potencijalni prijenos virusa gotovinom ili bankovnom karticom. Davatelji kreditnih kartica poput Mastercarda nedavno su također podigli granicu za beskontaktno plaćanje, piše Indikator.ba.

“Beskontaktno” znači da kupac ne mora umetnuti svoju kreditnu karticu ili Girocard u uređaj. Podaci se šifriraju i razmjenjuju s terminalom na blagajni, kad se kartica drži pred čitačem. Vlasnici kartica moraju ponovno unijeti šifru u sistem Girocard nakon pet transakcija ili nakon ukupno utrošenih 150 eura zbog zakonskih zahtjeva.