“Bitcoin Suisse” podnosi zahtjev za bankarsku licencu u Švajcarskoj

Banke

Švajcarski kripto broker “Bitcoin Suisse” je podneo zahtjev za licencu za bankarske poslove i hartije od vrijednosti kod švajcarskog finansijskog regulatora, potvrdila je kompanija u saopštenju za medije 16. jula, prenosi portal Cointelegraph.rs

Bitcoin Suisse, koji je dio udruženja “Kripto dolina”, je saopštio da je podnio zahtjev Švajcarskoj upravi za nadzor finansijskih tržišta.

Razlog je, kako se navodi, potreba da se prilagodi regulatornom okruženju vezanom za kriptovalute koje se brzo mijenja čak i u Švajcarskoj koja je poznata po svom proaktivnom stavu prema sektoru.

“Ove licence bi omogućile “Bitcoin Suisse” da dodatno proširi svoju ponudu sa regulisanim uslugama i proizvodima, čime bi ojačala svoju poziciju vodećeg provajdera kripto finansijskih usluga”, navodi se u saopštenju.

Pripremajući se za dobijanje licence, kompanija je otkrila da je deponovala 45 miliona švajcarskih franaka sa neimenovanom lokalnom institucijom, “kao zalog za bankarsku garanciju, obezbjeđujući fiat depozite klijenata i udružene kripto depozite.”

Ta cifra bi uskoro dostigla 55 miliona franaka, dodaje se u saopštenju.

Pri podnošenju zahtjeva za status banke, “Bitcoin Suisse” se pridružuje nizu drugih kandidata iz kripto prostora, uključujući banku udruženja “Kripto dolina” Bank Seba i blokčein startap Signum.

Prošlog mjeseca, švajcarski entitet Dukascopy je objavio da će pokrenuti i početi sa testiranjem stejblkoina na bazi Itirijuma koju su vezani za valute, uključujući franak i euro.