Najveći svjetski organizator krstarenja rasprodaje imovinu

Finansije

Neto gubitak u tromjesečnom periodu zaključno s krajem maja najveći je u istoriji vodećeg organizatora krstarenja u svijetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 miliona dolara.

Poslovanje s krstarenjima srušilo se nakon što je nekoliko brodova, postalo žarištie epidemije koronavirusa. Neki su putnici i radnici umrli od posljedica zaraze, a nekima je određen karantin u lukama. Karnival je zbog pandemije I posljedica bio primoran da smanji ukupne kapacitete. Nakon prodaje šest brodova bili su prisiljeni da otpišu dvije milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj cijeni i njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti. Kada se isključi taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

-Što duže traje pauza u poslovanju, to će veći biti uticaj na likvidnost i finansijski položaj kompanije“, naglašavaju u Karnivalu.

Krstarenja se obično rezervišu šest mjeseci do godinu dana unaprijed, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Karnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni da otkažu, refundiraju ili promijene rezervacije za hiljade karata.