Spor oko poreza digitalnim divovima koštao bi svijet 100 milijardi dolara

Finansije

Nastavak međunarodnih sporova oko oporezivanja velikih digitalnih kompanija koštao bi svjetsku privredu 100 milijardi dolara, upozoravaju predstavnici OECD-a.

Svjetska privreda bi mogla da padne za više od jedan odsto ako propadnu pregovori o prekograničnom oporezivanju i umjesto toga dođe do dalje eskalacije trgovinskih ratova, upozorili su predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Sve veći broj zemalja zahtijeva da velike, profitabilne multinacionalne kompanije plaćaju pravedne poreze na temelju međunarodnih propisa, s obzirom na prenapregnute budžete usljed posljedica Kovida-19, ističe se u saopštenju.

Cilj pregovora je da se ažuriraju međunarodni poreski propisi i prilagode dobu digitalne trgovine, posebno kako bi se obeshrabrile velike internet kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Amazona da dobit prijavljuju u zemljama s niskim porezima, a ne u onima u kojima prodaju usluge i proizvode.

Budući da novi međunarodni poreski režim još nije uspostavljen, sve više država samostalno priprema poreze na digitalne usluge, na šta kabinet američkog predsjednika Donalda Trampa odgovara prijetnjom da će preduzeti protivmjere. U najgorem scenariju, ti sporovi bi mogli da smanje globalni BDP za više od jedan odsto, procjenjuju u OECD-u, pod čijim krovom se vode globalni pregovori.

Novi propisi o digitalnom oporezivanju i predloženi minimalni globalni porez, povećali bi prihode od globalnog korporativnog poreza za 1,9 do 3,2 odsto, odnosno za 50 do 80 milijardi dolara godišnje.

Iznos bi mogao dostići i 100 milijardi dolara, ako se uključi važeći minimalni američki porez na dobit ostvarenu u inostranstvu, što bi odgovaralo iznosu od oko četiri odsto prihoda od globalnog korporativnog poreza. Dugoročno, to znači da bi se svjetski privredni rast smanjio samo za 0,1 odsto, izračunali su u OECD-u.

OECED-ov predlog budućeg sporazuma prihvatilo je 140 zemalja koje najavljuju nastavak pregovora. Ključno pitanje koje tek treba da se riješi je veličina preduzeća koja će biti podložna obavezi plaćanja poreza, što će olakšati dogovor o tehničkim parametrima, kaže se u saopštenju.