Neto profit Barclaysa četiri puta veći u 2021. godini

Finansije

Britanska banka Barclays objavila je da se njen neto profit u 2021. godini više nego učetvorostručio nakon oporavka privrede od korona virusa.

Dobit nakon oporezivanja porasla je na skoro 6,4 milijarde funti, čemu je pomoglo oslobađanje od 700 miliona funti koji su bili izdvojeni za loše kredite, saopšteno je iz ove banke, prenosi Easterneye.biz.

To je upoređeno sa profitom od 1,53 milijarde funti prethodne godine kada je Barclays uzeo ogromnu naknadu od 4,8 milijardi funti da pokrije potencijalne posljedice od Covida-19.

Učinak u 2021. godoni bio je „podstaknut poboljšanim makroekonomskim prognozama“ i takođe podstaknut smanjenim stanjem neosiguranih kredita i benignim kreditnim okruženjem.

Dobit prije oporezivanja se više nego udvostručila na 8,4 milijarde funti, uz pomoć rekordne zarade u ogranku investicionog bankarstva, prenosi Biznis.rs

Barclays je pokazao jasan i održiv put ka rastu tokom 2021. godine“, rekao je izvršni direktor CS Venkatakrišnan (CS Venkatakrishnan).

„Ponosan sam što smo ostvarili ovaj otporan učinak, dok nastavljamo da podržavamo naše klijente i korisnike tokom još jedne godine izazova zbog pandemije“, rekao je on i dodao da je ekonomsko okruženje u neizvjesnosti , sa rastućom stopom inflacije i strožom monetarnom politikom, dok se mnogi djelovi društva i dalje oporavljaju od teških društvenih i ekonomskih efekata pandemije Covid-19.

Grupa je, međutim, dodala da je dobro pozicionirana za povećanje kamatnih stopa.