Iako je Vimbldon otkazan, teniserima će isplatiti nagrade

Sport

Ukupan nagradni fond Vimbldona je 12,5 miliona dolara. Posle konsultacija sa osiguranjem, odlučeno je da će 256 igrača koji bi igrali u glavnom žrijebu dobiti po 31.000 dolara, dok će 224 igrača koji bi nastupali u kvalifikacijama dobiti po 15.600 dolara.

Takođe, 120 igrača koji bi igrali u dublu dobiće po 7.800 dolara, a 20 igrača u invalidskim kolicima dobiće po 7.500 dolara, odnosno po 5.000 dolara.

“Odmah po otkazivanju Vimbldona, usmjerili smo pažnju na to kako možemo da pomognemo onima koji omogućavaju da se turnir odvija. Znamo da su ovi mjeseci nesigurnosti bili briga za sve. Mnogi igrači su imali finansijskih teškoća a oni bi sasvim opravdano očekivali da zarade nagradu na Vimbldonu na osnovu svojih rejtinga”, rekao je izvršni direktor turnira Ričard Luis.

Vimbldon je otkazan prvi put od 1945. godine.

“Drago nam je što nam je naša polisa osiguranja omogućila da prepoznamo uticaj otkazivanja turnira na igrače”, dodao je Luis.

Takođe, saopšteno je i da se prvi put od 2002. godine mijenja sistem određivanja nosioca, pa će od naredne godine nosioci za muški singl biti određivani isključivo na osnovu renkinga. U ženskoj konkurenciji neće biti promjena.