Google kažnjen sa 2,42 milijarde eura

Finansije

Kompanija Google izgubila je žalbu na evropsku antimonopolsku odluku o kazni u iznosu 2,42 milijarde eura, kojom je presuđeno da je američki tehnološki gigant zloupotrijebio položaj na štetu rivala. Sud pravde EU u Luksemburgu odbacio je u srijedu pravni prigovor kompanije na odluku Evropske komisije iz 2017. godine.

Ova presuda, na koju će vjerovatno biti uložena žalba, prva je odluka evropskih sudova u vezi sa antimonopolskim slučajem protiv kompanije Google, prenosi Financial Times. Google je saopštio da se presuda odnosi na „veoma konkretan skup činjenica“ i da je izvršio prilagođavanja u skladu sa odlukom EK iz 2017. godine.

Komisija je kaznila Google nakon sedmogodišnje istrage, kada je zaključila da je kompanija zloupotrebila svoju dominaciju u pretrazi dajući „nezakonito“ prednost sopstvenoj usluzi online kupovine. EK je ocijenila da je Google uskratio drugim kompanijama pravo da se takmiče. Google je odbacio ovu ocjenu kao netačnu.

Tužbu protiv Googla podnijela je Šivon Raf (Shivaun Raff) suosnivačica sada nepostojećeg pretraživača Foundem. Raf je pozdravila odluku suda, ali je istakla da ona ne poništava značajnu štetu za potrošače i antikonkurentnost uzrokovanu duže od jedne decenije „podmuklih praksi manipulacije pretraga“ Googla.

Google takođe osporava još dvije kazne od više milijardi evra zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja. Kompanija je optužena da je zloupotrebila svoju dominaciju u operativnom sistemu Android i navodno primoravala korisnike da pređu na njene usluge. Google je kažnjen sa 1,5 milijardi eura zbog blokiranja konkurencije na tržištu online oglasa.