Tehnološki balon će uskoro pući

Finansije

„Jasno vidimo korekciju“, rekao je, pokazujući na akcije FANG + (Facebook, Amazon, Netflix, Googleova parent Alphabet i Microsoft, između ostalih) koje su nedavno snižene. “FANG + indeks opao je za 11 procenata za samo jedan i po dan”, dodao je Arnott.

Prošle sedmice, tehnološki dominantni Nasdaq Composite zabilježio je najgori pad od perioda koji se završio 20. marta i prvi pad nakon pet uzastopnih dobitaka. Američka berza bila je zatvorena u ponedjeljak zbog Praznika rada.

„To je balon“, rekao je Arnott. „Baloni pucaju. Balon FANMAG [Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple i Google] neće biti izuzetak. “

Govoreći o Apple dionicama, koje su u petak ušle na teritoriju korekcije, sa padom između 10 i 20 procenata u odnosu na nedavni maksimum, rekao je: „Na svojim nedavnim maksimumima, Apple je vrijedio više od cjelokupnog FTSE indeksa. Drugim riječima, jedna akcija vrijedila je više od cjelokupne britanske ekonomije kojom se javno trgovalo. “

Arnott je dodao: „To je fantastična kompanija sa sjajnim proizvodima i vrhunskim upravljanjem. Ali to neće donijeti više profita njenim akcionarima u narednim decenijama od čitave Londonske berze “.

Ranije ovog mjeseca, rekao je da su blokade prinudne pandemije podstakle “balončiće imovine” koji će uzrokovati štetu kasnije. „Veliki problemi su zaključavanja i posljedični bilioni fiskalnih i monetarnih podsticaja koji podstiču berzovne balone. Zaključavanje je uzrokovalo ljudski danak koji nadoknađuje štetu od virusa“, rekao je on, prenosi Logično.

Na pitanje da li globalna ekonomija rizikuje da ponovi greške finansijske krize 2008. godine, menadžer fonda je rekao: „Ne, mnogo je gore od toga“.