Samsung zabilježio rekordni kvartalni profit

Finansije

Južnokorejski elektronski gigant Samsung Electronics je ostvario rekordni tromjesečni profit, poslije teške godine u kojoj je bio fijasko sa telefonom Galaxy Note 7 i hapšenjem potpredsjednika kompanije

Kompanija kao obrazloženje za dobre pokazatelje navodi uspjeh njenog novog telefona Galaxy S8, i jaku tražnju za memorijske čipove čiji je ona vodeći svjetski poizvođač.

Samsung je naveo da je dobit u drugom kvartalu porasla za 72,9 posto na godišnjem nivou na 14.070 milijardi vona (12,6 milijardi dolara), što bi moglo da znači da je kompanija preskočila svog konkurenta Apple. Analitičari očekuju da će Apple objaviti 1. aprila dobit od 10,6 milijardi dolara.

Neto dobit Samunga je skočila za 88,9 posto u drugom kvartalu na 11.050 milijardi vona (9,92 milijardi dolara) što je najjači kvartalni pokazatelj u pet godina, navodi se u saopštenju kompanije.

Dobit kompanije je porastao za 19,7 posto na 61.000 milijardi vona.

Samsung je trenutno ispred svojih rivala, ali dobit Apple jako malo varira dok dobit Samsunga ogromno varira sa cijenom memorijskih čipova – rekao je Greg Ro, analitičar iz firme HMS Investment Securities, objašnjavajući ove kvartalne rezultate.

Samsung izlazi iz jednog od najgorih perioda u svojoj istoriji. Prvo je imao ogromni komercijalni fijasko sa telefonom Galaxy Note 7, kada je firma morala da povuče milione aparata zbog rizika od eksplodiranja baterija.

Samsung je broj jedan svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih kartica, on snabdijeva druge grupe, uključujući i Apple memorijskim čipovima.