Evropske berze slabe na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cijene akcija blago su pale, a pod najvećim su pritiskom akcije automobilskih proizvođača i vazduhoplovnih prevoznika

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 odsto, oslabivši treći dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,45 odsto, na 7.420 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.111 bodova.

Prošle nedjelje su evropske berze, posebno one u eurozoni, bile uzdrmane naglim jačanjem eura, što ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog toga slabi njihova cjenovna konkurentnost na inostranim tržištima.

I u novu su nedjelju tržišta krenula na labavim nogama, a pod najvećim je pritiskom automobilski sektor s padom cijena za prosječno 1,6 odsto.

Akcije Volkswagena, Peugeota, Daimlera, Renaulta i BMW-a pojeftinile su između 1,2 i 2,5 odsto nakon vijesti da je regulator za zaštitu tržišta Europske unije pokrenuo istragu u vezi optužbi o udruživanju u kartel nekih evropskih proizvođača vozila.

Oštro je, više od 4,5 odsto, jutros pala i cijena akcije Ryanaira, prema je taj irski niskotarifni vazduhoplovni prevoznik izvijestio o rastu dobiti u proteklom tromjesečju za snažnih 55 odsto.

Međutim, ta je kompanija najavila i znatno smanjenje cijena karata u ljetnoj sezoni, što su već prije najavili neki njeni konkurenti, pa se ulagači plaše cjenovnog rata na tom tržištu.