Saudijska Arabija se priprema za četiri godine drastičnih mjera štednje

Saudijska Arabija je prisiljena da u 2017. godini stegne kaiš i pripremi se za četiri godine štednje.

Zbog nižih prihoda od prodaje nafte budžetski manjak je u 2015. godini porastao na 366 milijardi rijala (oko 98 milijardi dolara), a 2016. za 297 milijardi.

Kraljevina je prvi put u istoriji bili prisiljena da posudi novac, a od međunarodnih investitora uzela je 17,5 milijardi dolara u oktobru.

Vlada je već spustila energetske subvencije i smanjila plate dužnosnicima. Međutim, u posljednjem fiskalnom izvještaju upozorava se na strašne posljedice ukoliko se nastavi sa drastičnim mjerama.

Vlada planira da u narednih nekoliko godina poveća cijene plina, poveća poreze i ublaži ekonomski udarac. Saudijci već godinama uživaju u visoko subvencioniranoj vodi, plinu i drugim energentima. To se počelo mijenjati 2016. godine kada je uvedena marginalna korekcija, čime je vlada uštedjela 29 milijardi rijala. Vlada planira da do 2020. godine godišnje spašava 209 milijardi rijala, postepeno ukidajući subvencije.

Vlada je već podigla cijene viza za turiste i povećala opštinske poreze, ali slijedi novo povećanje poreza. Od ove godine Saudijska Arabija će uvesti porez za radnike iz inostranstva i njihove porodice. Porez će u početku iznositi 100 rijala mjesečno, a do 2020. će porasti na 800 rijala mjesečno (213 dolara). U drugom kvartalu godine će se plaćati porez za sokove i duvan. Od 2018. godine će se uvesti opšti porez na promet.

Saudijska Arabija očekuje da te mjere povećaju prihode od 152 milijarde rijala do 2020. godine.

S druge strane, smanjenje subvencija i povećanje poreza mogli bi oštetiti ekonomiju i pogoditi porodice s nižim primanjima. Vlada je takođe započela planove za podsticanje razvoja privatnog sektora, uključujući investicijski fond vrijedan 200 milijardi rijala. Plan je da se uvede i stambeni dodatak za domaćinstva s niskim i srednjim dohotkom ove godine što će do 2020. godine vladu koštati 70 milijardi rijala.