Barclays bilježi pad profita od 18 odsto

Finansije

Profit investicione banke Barclays pao je za 18 odsto u prvom kvartalu nakon što su sudski sporovi i troškovi poslovanja uticali na rast prihoda od trgovine.

Neto prihod pao je sa prošlogodišnjih 1,7 milijardi na 1,4 milijarde funti, saopšteno je iz britanske banke. Dohodak banke porastao je 10 odsto na 6,5 milijardi funti, u poređenju sa prognozama analitičara od 5,7 odsto, prvenstveno zbog rasta prihoda od trgovanja na tržištima poljuljanim zbog sukoba u Ukrajini, piše Financial Times.

Haotični kvartalni rezultati ukazuju na da će novi generalni direktor investicione banke C. S. Venkatakrišnana (C.S. Venkatakrishnan) imati prilično uzbudljiv početak na novoj poziciji. Novi direktor dolazi na mjesto Džesa Stenlija (Jes Stanley) koji je u novembru prošle godine podnio ostavku nakon što se u javnosti pojavila informacija o njegovoj povezanosti sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom (Jeffrey Epstein).

Vrijednost akcija investicione banke Barclays pala je za 24 odsto od početka godine, a jedan od njenih najvećih dioničara Capital Group odrekao se udjela vrijednog 900 miliona funti.