Tehnološke dionice na meti rasprodaje zbog prevelikih očekivanja

Tržište

Iako su rezultati tehnoloških kompanija odlični, upravo je ovaj sektor dao najviše gubitnika na kraju oktobra.

Svih pet članova porodice “FAAMG” (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) objavili su tromjesečne rezultate u posljednjih nedjelju dana i svima je cijena dionica pala usprkos lijepoj dobiti.

Koliko različito nego prije tri mjeseca, kada je pet tehnoloških divova takođe objavilo tromjesečne rezultate u istoj nedjelji, što je bilo pozitivno iznenađenje, ali dionice su u prosjeku porasle šest posto na nedjeljnom nivou. Od tada do septembra, tržišna kapitalizacija velike petorke porasla je na nevjerovatnih 1,2 biliona dolara.

Djelimično možemo razumjeti zašto su kupci ljeti kupovali dionice tehnoloških kompanija: njihova je dobit u trećem tromjesečju porasla sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su kompanije iz sastava indeksa S&P 500 u prosjeku ostvarile 20 posto manje dobiti.

Svi scenariji u najboljem slučaju očigledno su već uključeni u cijene dionica iz tehnološkog sektora, ili drugim riječima: očekivanja investitora bila su previsoka i sada se sudaraju s pogoršanim prognozama ekonomskog oporavka, kao i upozorenjima kako bi pobjeda demokratskog kandidata Joea Bidena na američkim izborima mogla donijeti veće poreze, a time i nižu dobit tehnoloških divova.

Kako se krajem septembra dionicama iz sastava indeksa Nasdaq trgovalo na nivou od čak 28 puta više od prognozirane dobiti, logično je da su ulagači nedavno postali sumnjičavi. Međutim, ne treba zanemariti da je ovaj indeks ove godine još uvijek u značajnom plusu od 22 posto.

Pogledajmo sada kratki pregled rezultata tehnoloških divova.

Amazon je utrostručio dobit na račun snažnog rasta internet prodaje i usluga u oblaku, dostigavši 6,3 milijarde dolara, a prihod je skočio za 37 posto u razdoblju od jula do septembra, na 96 milijardi dolara. Amazon u posljednjem tromjesečju očekuje između 112 i 121 milijarde prometa. Međutim, dionice su u petak pale 5,5 posto, ali su ostale iznad razine od 3.000 dolara.

Alphabet je saopštio da je dobit u posljednjem tromjesečju porasla na 11,2 milijarde dolara, a rezultati su bili bolji od očekivanja analitičara.

Apple je zbog epidemije odložio početak prodaje novog iPhonea za posljednje tromjesečje, pa je lakše razumjeti da je u trećem tromjesečju prodao 20 posto manje iPhonea. Njegova se tržišna kapitalizacija smanjila za 450 milijardi dolara u nešto više od mjesec dana!

U petak su potonule dionice Twittera i to 21 posto nakon što je rast broja korisnika Twittera bio niži od očekivanog. Na značajan pad dionica Facebooka utjecali su podaci o iznenađujućem padu broja aktivnih korisnika u SAD-u i Kanadi.

Izvor: Seebiz