Cijene nafte blago porasle u prvoj sedmici 2017.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago porasle, zbog smanjenja proizvodnje nekih od najvećih svjetskih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 0,5 odsto, na 57,10 dolara dok je na američkom je tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 53,99 dolara. Nakon što su prošle godine cijene ‘crnog zlata’ skočile više od 45 odsto, što je bio njihov najveći skok od 2009, na početku ove godine dodatno su ojačale.

Podršku cijenama pružile su vijesti da su neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), u skladu s dogovorom iz novembra prošle godine, počele smanjivati proizvodnju na početku 2017.

Prema dogovoru, OPEC bi trebao smanjiti proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što je prvi takav sporazum od 2008., a inicijativi su se pridružile Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu u tom kartelu i koji planiraju smanjiti proizvodnju za otprilike polovinu OPEC-ova reza. U ovoj bi se godini trebala smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje, što je dvije godine pritiskalo cijene nafte.

Prošle sedmice su Saudijska Arabija, Kuvajt i Abu Dabi obavijestili svoje klijente o smanjenju proizvodnje, a očekuje se da će i drugi proizvođači to učiniti u skladu s dogovorom OPEC-a.

I dok OPEC i neke druge zemlje smanjuju proizvodnju, u SAD-u je nastavljen trend rasta broja bušotinskih postrojenja koji traje već osam mjeseci. Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj tih postrojenja prošle sedmice povećan za četiri, na njih 529, najviše od decembra 2015. To pokazuje da se američkim proizvođačima, uz ovakve cijene, isplati proizvodnja.

Uprkos rastu proizvodnje u SAD-u, analitičari vjeruju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu i da je razdoblje pritiska na cijene prošlo.