Kina ove godine izgradila više 5G baznih stanica, nego ostatak svijeta zajedno

Svijet

Brojka je više nego dvostruko veća od broja baznih stanica 5G izvan Kine, rekao je potpredsjednik Ministarstva industrije i informacijske tehnologije Liu Liehong, ne navodeći uporedne podatke iz drugih zemalja.

MIIT je prošlog mjeseca otkrio da je preko 690.000 baznih stanica 5G radilo širom zemlje od sredine oktobra, sa 160 miliona uređaja povezanih na 5G mreže. Liu je tu brojku ažurirao u srijedu, gdje je govorio na Kineskom razvojnom forumu, rekavši da više od 180 miliona uređaja trenutno radi na 5G mreži u zemlji.

– Dobra infrastruktura podstakla je čitav niz novih aplikacija zasnovanih na 5G”, rekao je Liu u izjavi koju je prenio kineski medij Sina News. – Na primjer, sektor pametnog obrazovanja bio je svjedok pojave novih obrazovnih modela kao što su ultra visoke rezolucije, daljinsko interaktivno učenje koje pokreće 5G, obimno podučavanje s tehnologijom proširene i virtualne stvarnosti i hologramske učionice tokom pandemije Covid-19.

Analitičari su rekli da je, iako je uvođenje 5G bazne stanice impresivno, to ipak bio samo mali dio u poređenju s ogromnom bazom Kine od 1,2 milijarde 4G korisnika, što je stvorilo situaciju u kojoj potrošači nerado prelaze na skuplje 5G planove jer ne postoje aplikacije i potrošačke usluge koje obavezno morate imati.

Kineska gradnja 5G dolazi u trenutku kada se zemlja bori protiv SAD-a za globalnu dominaciju u vrhunskim tehnologijama kao što su vještačka inteligencija, 5G i internet stvari (IOT), a sve se smatraju ključnim komponentama za postizanje konkurentnosti u novoj ekonomiji.