Tesla gradi najveću bateriju na svijetu

HiTech

Najveći baterijski sistem na svijetu, onaj koji je Južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti.

Na prvom mjestu nezvanične ljestvice zamijeniće ga novi sistem koji se planira u državi Viktoriji, 10-ak kilometara jugozapadno od Melburna.

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u Južnoj Australiji samo 60 dana nakon što je Elon Mask putem Tvitera obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana.

Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju pokazalo se da ona može da napaja 30 hiljada domaćinstava električnom energijom u trajanju od oko jednog sata te tako da pomogne kada, zbog raznih prirodnih nepogoda, u dijelu zemlje nestane redovno snabdijevanje električnom energijom.

Do kraja 2019. ovaj je sistem već je donio uštede veće od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega. Sada ovaj pozitivan primer slijedi i susjedna Viktorija.

Izgradnja će započeti krajem 2021. godine. Sistem će se smjestiti u blizini mjesta Geelong, i biće dobro povezan s obližnjim vetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver.

Investitor u ovaj sistem je francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.