Saradnja Rusije i SAD: Ljudi će crpiti rudu sa Venere

Ruska svemirska agencija Roskosmos i američka NASA razmatraju projekat “Venera-D” za izradu novog svemirskog broda, koji poslije ateriranja na Veneru i nekoliko dana boravka na toj planeti, može ponovo da uzleti.

Naučni portali navode da su interes za učestvovanje u ovom projektu već pokazali i EU i Kina, a kompleksan program istraživanja Venere podrazumijeva i slanje atmosferskih sondi i orbitalnog aparata.

Ovaj projekat ima ekonomsku računicu jer s obzirom na sadašnje razmjere korištenja prirodnih bogatstava, Zemlja će se suočiti sa problemom nedostatka rudnih bogatstava, pa će njihovo traženje na drugim planetama biti temelj industrije u budućnosti.

Temperatura na Veneri iznosi čak 467 stepeni Celzijusovih, ali se ona nalazi u “dubokom hladu”, jer se zbog gustog sloja oblaka ne vide ni Sunce ni zvijezde.

Atmosfera Venere je gotovo čisti ugljen-dioksid, a pritisak iznosi 93 atmosfere i identičan je onom u najvećim dubinama Zemljinih okeana.

U Rusiji je već formirana zajednička radna grupa koja namjerava da nastavi tamo gdje su stali sovjetski konstruktori, koji su 1985. godine uspjeli da spuste na površinu Venere aparat “Vega dva”, svojevrsni prototip sadašnje “Venere-D”. Stručnjaci smatraju da će saradnja Roskosmosa i NASA biti ekonomski i naučno isplativa.

Ruski naučnici obaviće poslove koji se tiču stvaranja mobilnog istraživačkog centra na kosmičkom aparatu, a Amerikanci mogu obezbijediti izdržljivost tog aparata zahvaljujući novim materijalima koje su napravili, otpornim na agresivno djelovanje atmosfere drugih planeta.

NASA još nije potvrdila učestvovanje u projektu, ali potvrđuje da su u toku pregovori o misiji sa agencijom Roskosmos.